Przekaż nam 1% podatku. Wpisz nasz KRS 0000 220 518 w swoim zeznaniu podatkowym lub skorzystaj z darmowego programu do rozliczenia PIT

Wykład, degustacja i spotkanie z Billem Clintonem w szkole gotowania

13 kwietnia odbyło się kolejne spotkanie z cyklu Szkoła Zdrowego Gotowania zorganizowane przez filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) w Szczecinku. Można było na nim wysłuchać wykładu na temat znaczenia zbóż w odżywianiu, skosztować smacznych i zdrowych potraw oraz przekonać się, jak zmiana stylu życia pomogła byłemu prezydentowi Stanów Zjednoczonych.     

Wykład pt. Największy skandal zbożowy ujawnił wiele niezwykłych faktów dotyczących różnicy pomiędzy białą a razową mąką.  

– Jedząc produkty ze zbóż rafinowanych, ograbiamy się z 80% witaminy B1, odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – mówi Piotr Samulak, prelegent.  – Ponadto pozbawiamy się wielu innych cennych witamin i minerałów.

Zaciekawienie wzbudził też zaprezentowany wywiad z Billem Clintonem, który został weganem. Do tej decyzji skłoniły go poważne kłopoty zdrowotne. Pomimo licznych zabiegów medycznych, w tym operacji wszczepienia by-passów, borykał się on ze skutkami zaawansowanej choroby wieńcowej. Znaczącą poprawę przyniosła dopiero zmiana sposobu odżywiania. Oprócz zaniku złogów miażdżycowych nowa dieta pozwoliła mu też schudnąć – obecnie waży tyle, ile w czasach szkoły średniej.

Na spotkaniu wolontariusze przedstawili sposób przyrządzenia oraz przeprowadzili degustację past i pasztetów przyrządzonych z fasoli, soczewicy, cieciorki i grochu.

– Wśród uczestników były między innymi trzy starsze panie, wegetarianki – mówi Piotr Samulak. – Chwaliły nasz program i podobnie jak inni uczestnicy wysoko oceniały jego poziom merytoryczny. Już planujemy kolejne podobne spotkanie.

Czytaj więcej o projekcie Zadbaj o Zdrowie z ChSCh./

(aw)

Chrześcijańska Służba Charytatywna
ul. Foksal 8
00-366 Warszawa
Telefon:
(22) 31 31 425
E-mail:
biuro@bliskoserca.pl
Facebook
YouTube
Ta strona używa plików Cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Czytaj więcej »
Zamknij